:"Hmm, to ty pomogłeś Chudemu z czernidłakami? W porządku. Myślę, że można ci zaufać."
Rus:"Хм, это ты помог Худому с чернильницами? Хорошо. Думаю, тебе можно доверять."
Text:"Avar powiedział mi, że czernidłaków najlepiej szukać w mocno zacienionych miejscach, na przykład w lasach i jaskiniach."
Rus:"Авар сказал, что черные грибы лучше всего искать в тени — в лесах и пещерах."
Text:"Avar powie mi, gdzie szukać czernidłaków, jeśli zapłacę mu 50 denarów."
Rus:"Авар скажет, где искать черные грибы, если я заплачу ему 50 динариев."
Text:"Niech zgadnę, twoim zadaniem jest zdobywać te 'czernidłaki'?"
Rus:"Не угадаю, твоя задача - добывать эти 'чернильные ягоды'?"
Text:"Wiesz, gdzie można znaleźć czernidłaki?"
Rus:"Знаешь, где можно найти черные грибы?"
Text:"Orazio powie mi, gdzie szukać czernidłaków, gdy zapłacę mu za to 200 denarów."
Rus:"Орацио скажет, где искать черные грибы, если заплачу ему 200 динариев."
Text:"Dzięki wyczerpującej rozmowie z Orazio dowiedziałem się, że czernidłaków należy szukać na obrzeżach bagien, w podmokłych lasach w pobliżu wysokich drzew oraz w wilgotnych jaskiniach."
Rus:"После долгого разговора с Орацио я узнал, что черные грибы надо искать на краю болот, в сырых лесах у высоких деревьев и в влажных пещерах."
Text:"Wiesz coś na temat czernidłaków?"
Rus:"Знаешь что-нибудь про черные грибы?"
Text:"Mam czernidłaki oraz kilka informacji."
Rus:"У меня есть черные грибы и кое-какие сведения."
Text:"Według Uciętego Palca czernidłaków najlepiej jest szukać na bagnach, jednak mógłbym też spróbować szczęścia w okolicznym lesie, szukając ich przy dużych drzewach."
Rus:"По словам Отрубленного Пальца, лучше всего искать черные грибы на болотах, но можно попытать удачу и в ближайшем лесу — возле больших деревьев."
Text:"Próbuję dowiedzieć się czegoś o występowaniu czernidłaków."
Rus:"Пытаюсь узнать что-нибудь о том, где водятся черные грибы."
Text:"Wiesz może, gdzie mógłbym znaleźć czernidłaki?"
Rus:"Не знаешь, где найти черные грибы?"
Text:"Olsa powie mi, gdzie szukać czernidłaków, gdy zapłacę jej za to 200 denarów."
Rus:"Олса скажет, где искать черные грибы, если заплачу ей 200 динариев."
Text:"Dzięki wyczerpującej rozmowie z Olsą dowiedziałem się, że czernidłaków należy szukać na obrzeżach bagien, w podmokłych lasach w pobliżu wysokich drzew oraz w wilgotnych jaskiniach."
Rus:"После долгого разговора с Олсой я узнал, что черные грибы надо искать на краю болот, в сырых лесах у высоких деревьев и в влажных пещерах."
Text:"Przede wszystkim musisz wiedzieć, że czernidłaki występują głównie w miejscach wilgotnych i zacienionych."
Rus:"Первым делом знай: черный грибы растут в сырости и тени."
Text:"Brałem udział w poszukiwaniach tych grzybów już kilka razy i zauważyłem, że najwięcej czernidłaków występuje w mocno zacienionych miejscach."
Rus:"Я уже несколько раз участвовал в поисках этих грибов и заметил, что больше всего черных грибов растёт в сильно затенённых местах."
Text:"Zwłaszcza czernidłaki mają to do siebie, że rosną naprawdę szybko, ale zadeptywanie gleby wydłuża czas wzrostu."
Rus:"Черные грибы растут быстро, но если вытаптывать землю, растут дольше."
Text:"Interesują cię informacje o czernidłakach?"
Rus:"Тебя интересуют сведения о черных грибах?"
Text:"W poszukiwaniu czernidłaków warto zaglądać w pobliże drzew rosnących nad wodą."
Rus:"Черные грибы стоит искать возле деревьев, растущих у воды."
Text:"Nie macie przypadkiem problemu ze znalezieniem czernidłaków?"
Rus:"У вас, случаем, нет проблем с черными грибами?"